Goede vloerverwarming verdeler nodig?
Verdeler voor vloerverwarming
Een goede vloerverwarmingsinstallatie kan niet zonder een vloerverwarming verdeler. Dit apparaat is belangrijk om het warme water goed over de installatie te verdelen. Er bestaan verschillende soorten verdelers met ieder zijn eigen kenmerken.
Bij 123Vloerverwarming houden we ons dagelijks bezig met alles wat met vloerverwarming te maken heeft, zo ook verdelers. Daarom zetten we graag alle informatie over verdelers voor je op een rij. Want wat doet een regelunit precies en hoe heeft het invloed op de regeling van je vloerverwarming? Wat is het verschil tussen een vloerverwarming verdeler met pomp en zonder pomp? Hoe koppel je het regelunit aan je vloerverwarming en hoe stel je hem in? Wij hebben het antwoord op alle vragen over verdelers, vloerverwarming en meer!
Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?
Wat doet een vloerverwarming verdeler?
Een vloerverwarming regelunit verdeelt het warme water over de vloerverwarmingsbuizen voor de regeling van de temperatuur. Een verdeler is dus alleen van toepassing op een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Bij een elektrisch systeem heb je geen verdeler nodig. Er zijn twee soorten verdelers: een verdeler met pomp en een verdeler zonder pomp.
De verdeler zorgt er dus voor dat het water vanuit de warmtebron wordt rondgepompt door het vloerverwarmingssysteem. Deze warmtebron kan een warmtepomp, cv ketel of bijvoorbeeld een zonneboiler zijn. Ook houdt de verdeler de temperatuur in de gaten. Bij een te lage temperatuur zal het systeem worden bijgestuurd.
Veelgestelde vragen over vloerverwarming verdeler:
Hoe werkt de verdeler van de vloerverwarming?
Een verdeler zorgt ervoor dat het water in de vloerverwarmingsbuizen rondgaat. Hiervoor gebruikt de verdeler een pomp. Als de temperatuur van het water te laag wordt, zorgt de thermostaatkraan ervoor dat er automatisch warm cv-water wordt toegevoegd. Zo blijft het water op temperatuur en kun je volop profiteren van de vloerverwarming.
Waar plaats je de verdeler vloerverwarming?
De beste plek voor een verdeler is een plek die goed bereikbaar is. De cv-leidingen moeten eenvoudig daarheen geleid kunnen worden en ook moet er ruimte zijn voor een nette afwerking. Vaak wordt een verdeler onder de trap geplaatst, in de muur bij de meterkast of in de berging.
Hoe moet je vloerverwarming inregelen?
De regeling van de vloerverwarming is heel eenvoudig. Zet de thermostaat op een hoge temperatuur zodat de ketel blijft branden, bijvoorbeeld op 30 graden. Draai nu de thermostatische regelknop van de vloerverwarming open naar de gewenste temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Nu kan het systeem langzaam opwarmen.
Hoe werkt vloerverwarming verdeler met pomp?
De vloerverwarmingsverdeler werkt door middel van een thermostaat. Daar stel je in welke temperatuur de vloerverwarming moet aannemen. De warmtebron (warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler) laat het water naar de pomp stromen via een thermostaatventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat het warme water naar een verdeelkoker stroomt en vervolgens wordt verspreid over het vloerverwarmingssysteem.
Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?
Een regelunit voor vloerverwarming: zo werkt het!
Hoe het regelunit van de vloerverwarming precies werkt, is afhankelijk van de soort regeling. Het ene systeem kan zelf warm en koud water mengen om de juiste temperatuur te creëren. De ander doet dit via de warmtebron omdat het water niet gemengd kan worden. Welk systeem je ook kiest, het regelunit zorgt ervoor dat het water in alle buizen van de vloerverwarming dezelfde temperatuur krijgt.
Hierdoor is de verdeler een belangrijk onderdeel van je vloerverwarmingssysteem. Zonder regelunit zou de vloer op de ene plek warmer of kouder aanvoelen dan op de andere. En een goede verdeling van de warmte door de vloerverwarmingsbuizen is natuurlijk essentieel.
Vloerverwarming verdeler met pomp
Er zijn dus twee typen verdelers. De eerste is de vloerverwarming regelunit met pomp. Dit wordt ook wel een open vloerverwarming verdeler genoemd. Wanneer je een open vloerverwarming verdeler hebt aangeschaft, kan je deze op twee tot twaalf groepen aansluiten. Hierin zit een pomp ingebouwd die het water door de vloerverwarming stuurt.
Als de temperatuur te laag wordt, zorgt de thermostaatkraan dat er warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd. Wordt de temperatuur te hoog, dan schakelt de ingebouwde pomp automatisch uit. Zo blijft het water van je vloerverwarming op de juiste temperatuur dankzij het regelunit.
Vloerverwarming verdeler zonder pomp
Betekent dit dat je altijd een pomp nodig hebt bij de verdeler? Nee, dat is niet het geval. Naast de verdeler met pomp bestaan er ook verdelers zonder pomp. Dit type verdeler wordt vaak gebruikt in combinatie met een warmtepomp. De verdeler zelf heeft namelijk geen pomp en kan niet zelf het warme en koude water mengen
De warmtepomp warmt het water op dat in de vloerverwarmingsbuizen zit. De combinatie van een vloerverwarming regelunit zonder pomp en een warmtepomp kan erg voordelig zijn. Een warmtepomp zorgt voor een efficiënte opwarming en dat zie je terug in je energierekening.
Welke regelunit heb ik nodig?
Je kunt voor de regeling van je vloerverwarming dus kiezen uit twee verschillende soorten: een verdeler met een pomp en een verdeler zonder pomp. Welke verdeler het beste is voor jouw situatie is afhankelijk van de warmtebron. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met het gewenste temperatuurverschil tussen de aanvoer en de retour en het vermogen van de vloerverwarmingsgroep.
Sluit je jouw vloerverwarming aan op de cv-ketel? Dan heb je een regelunit met pomp nodig om de temperatuur te verlagen. Water uit de cv-ketel is namelijk vaak ongeveer 80 graden, terwijl het bij vloerverwarming maximaal 50 graden mag zijn. Hetzelfde geldt voor het aansluiten op een zonneboiler. Heb je een warmtepomp? Dan moet je kiezen voor een verdeler zonder pomp.
De verdeler aansluiten
Het aansluiten van de vloerverwarmingsverdeler op de vloerverwarming is een klusje waar enige technische kennis bij komt kijken.
Allereerst is het belangrijk om een goede plek te kiezen voor de verdeler. Deze plek moet bereikbaar zijn en genoeg ruimte bieden om te werken. Zorg ervoor dat de leidingen eenvoudig daarheen geleid kunnen worden. En natuurlijk wil je het geheel ook nog eens netjes kunnen wegwerken.
Daarnaast moet je de verdeler aansluiten op jouw warmtebron. Heb je in huis meerdere ruimtes die je met vloerverwarming zou willen verwarmen? Dan zul je meerdere groepen moeten aansluiten die corresponderen met deze ruimtes. Per ruimte regel je dan gemakkelijk de temperatuur die de vloerverwarming aan de ruimte geeft.
Het inregelen van een vloerverwarming verdeler
Heb je jouw verdeler geïnstalleerd en heb je te maken met verwarmingsgroepen van verschillende omvang? Dan zul je deze nog moeten inregelen. Met inregelafsluiters zorg je ervoor dat de druk van de verschillende groepen hetzelfde is. Aangezien niet iedere groep dezelfde lengte aan buizen heeft, zul je de druk hierop moeten aanpassen.
Bij een open vloerverwarming kun je iedere groep voorzien van een debietmeter. Deze meter zorgt voor een gelijke doorstroom in liters per minuut. Ook kun je kiezen voor elektrische kleppen die de groepen open en dicht kunnen zetten. Met deze regeling kun je de temperatuur van de vloerverwarming per ruimte extra goed instellen.
De kosten voor een regelunit
Aangezien een regelunit een vast onderdeel is van een vloerverwarmingssysteem, is het soms lastig om de kosten van een vloerverwarming verdeler apart te berekenen. Daarom kun je het beste kijken naar de kosten van vloerverwarming in het algemeen. Wanneer je het juiste vloerverwarmingssysteem voor jouw situatie hebt bepaald, zie je zo in één oogopslag wat de totale investering jou gaat kosten.
Het grootste verschil in prijs zit hem in het type vloerverwarming en het aantal vierkante meters. Als je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming en dit wilt toepassen in een flink grote ruimte, dan is de kostenpost groter dan wanneer het dient als bijverwarming in een kleine ruimte.
Installeren van vloerverwarming
Er komt best wat kennis en kunde kijken bij het plaatsen van vloerverwarming. Daarom is het verstandig om hier een ervaren partij voor in te schakelen. Bij 123Vloerverwarming is vloerverwarming onze passie. Wij hebben ruime ervaring met het leveren, aanleggen en installeren van vloerverwarming.
Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning waar vloerverwarming de hoofdverwarming wordt of een renovatie van een woonkamer waarin het fungeert als bijverwarming. Wij weten met iedere situatie raad. Bij ons heb je de keuze uit een groot aantal vloerverwarmingsinstallaties die allemaal van begin tot eind door onze experts aangelegd kunnen worden.
Vloerverwarmingpakketten met verdeler
Daarnaast hebben we bij 123Vloerverwarming ook doe-het-zelf pakketten voor vloerverwarming beschikbaar. Hiermee kun je zelf jouw vloerverwarming plaatsen. Elk pakket is op maat te bestellen zodat het precies past bij de ruimte waar jij vloerverwarming wilt plaatsen. Deze pakketten zijn aan te sluiten op de cv-ketel.
In onze pakketten vind je alles wat je nodig hebt voor het plaatsen van vloerverwarming. Ook zorgen wij voor een aantal praktische toevoegingen, zoals een vloerverwarming regelunit (met circulatiepomp en beveiliging) en vloerverwarming slangkoppelingen. Daarnaast kun je naar wens nog kiezen voor een uitbreiding. Bijvoorbeeld met draadstaalmatten, trekstrop, randisolatie en een pompschakelaar.
Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?
Vloerverwarming laten aanleggen
De wereld van vloerverwarming biedt eindeloze opties om jouw huis een aangename temperatuur te geven. Kunnen wij jou helpen in het maken van de beste vloerverwarming keuze? Of heb je informatie nodig over een vloerverwarming verdeler? Je kan ons altijd bereiken via mail of ons contactformulier. We helpen je graag verder met antwoorden op al jouw vragen. Natuurlijk kun je ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen.