Elektrische vloerverwarming in badkamer
Elektrische vloerverwarming badkamer: dit moet je weten
Elektrische vloerverwarming is één van de vele vormen van vloerverwarming waar je voor kunt kiezen. Veel mensen laten elektrische vloerverwarming installeren in hun badkamer. Het is een eenvoudige oplossing om deze ruimte te voorzien van een aangename temperatuur.
Hieronder geven we je meer informatie over elektrische vloerverwarming in de badkamer.
- Wat is elektrische vloerverwarming ook alweer precies?
- Waarom is het geschikt voor de badkamer?
- Hoe wordt het aangelegd en geïnstalleerd?
- Waar moet je allemaal rekening mee houden bij de aanschaf van elektrische vloerverwarming?
- En wat zijn de prijzen voor elektrische vloerverwarming?
123Vloerverwarming weet alles over elektrische vloerverwarming en legt het aan je uit.
Elektrische vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123Vloerverwarming?
Wat is elektrische vloerverwarming?
Met elektrische vloerverwarming gebruik je elektriciteit om de vloer op te warmen, zoals de naam al zegt. Dit zorgt voor stralingswarmte die vervolgens de rest van de ruimte verhit. Je hebt hier dus niet je cv-ketel voor nodig. Elektrische vloerverwarming werkt door middel van vloerverwarmingselementen die zorgen voor de verwarmde vloer.
Dit type vloerverwarming kan geplaatst worden door middel van vloerverwarmingsmatten met daarin verwarmingskabels. Maar je kunt ook kiezen voor folie met verwarmingselementen of het infrezen van elektrische verwarming. Welke keuze het beste is, is afhankelijk van de ruimte en je eigen wensen.
Veelgestelde vragen over vloerverwarming in de badkamer:
Hoeveel verbruikt elektrische vloerverwarming badkamer?
Hoeveel energie de elektrische vloerverwarming in jouw badkamer verbruikt is afhankelijk van het weer. Dit kan dus per dag verschillen. Bij koud weer met temperaturen tot -3°C kan het verbruik oplopen tot 0,09 kWh per m².
Is het iets warmer, tussen de 2°C en 7°C, dan verbruik je ongeveer 0,05 kWh per m². Bij temperaturen van 7°C of meer verbruik je tussen de 0,025 en 0,03 kWh per vierkante meter.
Waarom elektrische vloerverwarming in badkamer?
Elektrische vloerverwarming in de badkamer is een hele goede keuze. Het zorgt ervoor dat je ruimte bespaart omdat er geen radiatoren nodig zijn. Daarnaast blijft de keuze in vloerafwerking ruim. Vloerverwarming is namelijk te combineren met klik pvc, laminaat, linoleum, vinyl en tegels.
Wat is beter elektrische vloerverwarming of water?
Welke vloerverwarming beter is, hangt af van de ruimte waarin het geplaatst moet worden. Voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming perfect. De installatie is eenvoudig en door de kleine ruimte zal het verbruik beter zijn dan bij een watergedragen systeem. Daarnaast warmt elektrische vloerverwarming sneller op dan water.
Elektrische vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123Vloerverwarming?
Verschil tussen elektrische en traditionele vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is anders dan traditionele vloerverwarming met een watergedragen systeem. Bij een watergedragen systeem worden er verwarmingsbuizen onder de vloer geplaatst waar warm water doorheen wordt gepompt. Dit zorgt voor de verspreiding van de warmte door de gehele ruimte.
Niet iedere ruimte is geschikt voor vloerverwarming met een watergedragen systeem. Ook wordt dit type verwarming het meest gebruikt voor grotere ruimtes. Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het eenvoudig te installeren is, een goed rendement oplevert bij kleinere ruimtes en op veel verschillende ondergronden te plaatsen is.
Hoe werkt elektrische vloerverwarming?
Hoe werkt dat dan precies, elektrische vloerverwarming? Deze vloerverwarming kun je simpelweg over een bestaande vloer heen leggen. Je hoeft daardoor niet alles open te breken en bespaart jezelf een flinke verbouwing.
Vloerverwarming elektrische sluit je aan op een energiebron. Dit kan het bestaande elektriciteitsnetwerk van een woning of bedrijfspand zijn. Maar je kunt jouw vloerverwarming ook aansluiten op een duurzame energiebron zoals zonnepanelen.
Daarnaast kun je elektrische vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming. In dat laatste geval gebruik je de vloerverwarming in combinatie met bijvoorbeeld (bestaande) radiatoren.
Waarom kiezen voor elektrische vloerverwarming?
Elektrische vloerverwarming heeft heel veel voordelen. Het is eenvoudig te installeren en kan bovenop een bestaande vloer te worden geplaatst. Even aansluiten op het elektriciteitsnetwerk en klaar ben je! Door de zeer dunne opbouwhoogte krijg je niet te maken met een vloer die heel veel hoger komt te liggen.
Dit type vloerverwarming zorgt ook voor een hele snelle verwarming. Er is weinig luchtcirculatie wat bij radiatoren regelmatig een nadeel is. Met luchtcirculatie verplaatst namelijk niet alleen de warmte zich, maar ook het stof in de ruimte. Met elektrische vloerverwarming is dit verleden tijd.
En wil je deze verwarming in meerdere ruimtes? Dan kun je de temperatuur van de vloer in de ene ruimte hoger of lager zetten dan in de andere.
Voor welke ruimtes is elektrische vloerverwarming geschikt?
Zoals we al benoemden, is elektrische vloerverwarming vooral geschikt voor kleinere ruimtes. Hierdoor is het uitermate geschikt voor de badkamer, het toilet, een kleine werkkamer etc. Elektrische vloerverwarming verwarmt erg snel waardoor een kleine ruimte in een mum van tijd aangenaam warm zal aanvoelen. Het kan daarom in kleinere ruimtes prima als hoofdverwarming fungeren.
Bij grotere ruimtes is het rendement van elektrische vloerverwarming minder interessant. Daar kun je beter kiezen voor een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Hierbij zijn de temperatuurschommelingen beperkter en maak je dus optimaal gebruik van de verwarming. Elektrische vloerverwarming als bijverwarming in een grotere ruimte is vaak wel mogelijk.
Een warme vloer in de badkamer
Een van de meest voorkomende toepassingen van elektrische vloerverwarming is in de badkamer. Dit is vaak een van de kleinere ruimtes in het huis waardoor het prima te verwarming is met elektrische vloerverwarming.
Het is natuurlijk ontzettend fijn om vloerverwarming in de badkamer te hebben. Je loopt toch vaak met blote voeten in deze ruimte. Dan is het heel comfortabel om lekker op een warme vloer te lopen.
En wil je snel gebruik maken van de badkamer, maar staat de verwarming nog niet aan? Dan is dat met elektrische verwarming geen probleem. Het systeem doet erg snel zijn werk, waardoor je gauw profijt hebt van deze verwarming.
Geschikte vloerafwerking elektrische vloerverwarming
Wanneer je kiest voor vloerverwarming, dan moet je rekening houden dat dit niet met alle soorten vloerafwerking te combineren is. De vloerafwerking moet namelijk tegen temperatuurwisselingen kunnen. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk en is de keuze qua vloerafwerking allesbehalve beperkt.
Tapijt, beton, steen, tegels, laminaat, gietvloer, houten vloer, pvc, linoleum en marmoleum zijn allemaal geen probleem in combinatie met elektrische vloerverwarming.
Droogbouw vloerverwarming
Wanneer je kiest voor vloerverwarming onder de vloer van de badkamer, dan zal dit vaak gelegd worden door middel van een zogenoemd droogbouw systeem. Dit betekent dat er bij de aanleg van de verwarming geen natte elementen zoals cement worden gebruikt. Bij vloerverwarming elektrisch is dit ook niet nodig. De verwarmingsmatten of de folie wordt gewoon rechtstreeks op de ondergrond geplaatst.
Bovenop de verwarmingselementen plaats je simpelweg een ondervloer met daar bovenop de leefvloer. Ook kun je kiezen om de verwarming te laten infrezen om een verhoging van de vloer zoveel mogelijk te beperken. Dat scheelt weer aanpassingen bij de dorpels en kozijnen.
Aanleg van elektrische vloerverwarming
Ben je zelf handig aangelegd? Dan kun je ervoor kiezen om zelf elektrische vloerverwarming aan te leggen. Hiervoor verkopen wij bij 123Vloerverwarming onze doe-het-zelf pakketten.
Met deze pakketten kun je zelf jouw vloerverwarming aanleggen en monteren. Met een duidelijk stappenplan ga je aan de slag met de verschillende onderdelen. Deze elektrische vloerverwarming is vrij eenvoudig aan te leggen en hoeft daarna alleen op het elektranetwerk te worden aangesloten.
Heb jij echter een ruimte waarin de verwarming in de vloer moet worden gefreesd? Dan is de kennis van een professional op het gebied van vloerverwarming eigenlijk onmisbaar. Bij 123Vloerverwarming kun je terecht voor professioneel advies en monteurs die alles uit handen kunnen nemen.
Kosten elektrische vloerverwarming badkamer
Nu vraag jij je vast af wat nu precies de kosten zijn van elektrische vloerverwarming in de badkamer. Deze zijn afhankelijk van het aantal m² waar de verwarming moet komen. Ook is het van belang of je de verwarming als hoofdverwarming of bijverwarming zult inzetten.
Het aanleggen van elektrische vloerverwarming is doorgaans een paar honderd euro goedkoper dan het aanleggen van een watergedragen systeem. In de aanschaf is het dus net iets goedkoper.
Wil je meer weten over het kostenplaatje van vloerverwarming? Bekijk dan hier alle kosten van vloerverwarming.
Verbruik van elektrische vloerverwarming
Naast de aanlegkosten zijn er natuurlijk ook nog de verbruikskosten van elektrische vloerverwarming. Deze hangen af van het weer, de prijs van de elektriciteit en hoe warm je de temperatuur instelt.
Over het algemeen kunnen we echter zeggen dat je ongeveer 0,05 kWh per m² verbruikt bij temperaturen tussen de 2°C en 7°C. Is het kouder? Dan kan het verbruik oplopen tot 0,09 kWh per m². En is het warmer dan zal het verbruik eerder richting de 0,03 kWh per m² gaan.
Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?
Precies weten wat jouw vloerverwarming in de badkamer gaat kosten?
Wil jij graag elektrische vloerverwarming in de badkamer? Is er een andere ruimte in jouw woning of bedrijfspand waar je graag (elektrische) vloerverwarming wilt plaatsen?
123vloerverwarming.nl denkt graag in mogelijkheden en kent voor elke situatie wel een oplossing. Een offerte aanvragen geeft je snel duidelijkheid over de kosten. Natuurlijk kun je ook eerst contact met ons opnemen om je vragen te stellen.