8.9 van onze klanten
15.000 tevreden klanten
18.319 vloerverwarming installaties geïnstalleerd & geleverd

Hoe werkt een thermostaat bij vloerverwarming? Je leest het hier

Hoe werkt een thermostaat bij vloerverwarming? Je leest het hier

Een thermostaat is een belangrijk deel van een vloerverwarmingssysteem. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je de temperatuur van de verwarming kunt instellen. Zo kun je eenvoudig energie en geld besparen. Wie wil dat nu niet?

Bij 123Vloerverwarming houden wij ons bezig met alles wat met vloerverwarming te maken heeft. Hieronder leggen we aan je uit hoe het zit met vloerverwarming en thermostaten.

Wat is precies een thermostaat en wat doet het? Welke soorten thermostaten zijn er? Hoe moet je omgaan met een thermostaat bij zoneregeling of bijverwarming? Hoe stel je de thermostaat in en wat zijn de kosten? De antwoorden op deze en meer vragen vind je hieronder!

Thermostaat vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Thermostaat voor vloerverwarming: wij leggen het uit!

Een thermostaat bij vloerverwarming doet hetzelfde als een thermostaat bij een radiator. Je kunt hiermee de temperatuur van de warmtebron reguleren en daarmee dus de kamertemperatuur. De thermostaat meet de temperatuur in huis en stuurt bij wanneer dat nodig is.

De temperatuur die je invult, wordt door de thermostaat vergeleken met de temperatuur in de ruimte. Is de temperatuur in de betreffende kamer lager dan de temperatuur die is ingesteld? Dan zorgt de thermostaat dat er warmte bij komt. Zo heb je altijd de gewenste temperatuur in huis.

Veelgestelde vragen over thermostaat en vloerverwarming:

Hoe stel ik mijn thermostaat in bij vloerverwarming?

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de thermostaat van jouw vloerverwarming goed in te stellen. Allereerst zet je de thermostaat op een hoge temperatuur. Ongeveer 30°C is genoeg om de ketel voorlopig aan te houden. Daarna kun je de regelknop van jouw vloerverwarming een stukje openzetten. Deze regelknop zet je tussen de 20°C en 50°C. Nu gaat het vloerverwarmingssysteem opwarmen. Je kunt de aanvoerleidingen controleren om te zien of ze warmte afgeven aan de verdeler. Na een tijdje kun je ook de retour checken. Is deze ook warm? Dan is de thermostaat van je vloerverwarming ingesteld.

Hoe hoog moet de thermostaat van de vloerverwarming staan?

De thermostaat van de vloerverwarming moet eigenlijk op de ideale temperatuur staan voor de vloerverwarming zelf. Dit is vaak tussen de 30°C en 40°C. Dit lijkt laag, maar een constante, lage temperatuur zorgt er juist voor dat een vloerverwarmingssysteem precies doet wat het moet doen. Je zult zo op ieder moment een aangename temperatuur in huis ervaren.

Is elke thermostaat geschikt voor vloerverwarming?

Welke thermostaat je moet hebben voor jouw vloerverwarming is afhankelijk van het type vloerverwarming. Wordt jouw vloerverwarmingssysteem aangestuurd door een cv-ketel, stadsverwarming of warmtepomp? Dan is het belangrijk om jouw thermostaat hierop af te stemmen.

Heeft een slimme thermostaat zin bij vloerverwarming?

Een slimme thermostaat kun je zeker combineren met vloerverwarming! Dit werkt alleen als deze thermostaat alle vloerverwarming in huis aanstuurt. Nu is het natuurlijk wel zo dat de thermostaat alleen de temperatuur meet in de ruimte waar hij is geplaatst. Is een andere ruimte kouder en wil je alleen die temperatuur aangepast hebben? Dan werkt dit minder goed met één thermostaat.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Verschillende soorten thermostaten

Welke thermostaat je nodig hebt voor jouw vloerverwarming is allereerst afhankelijk van het type vloerverwarming. Heb je een watergedragen systeem waarbij verwarmd water door buizen stroomt? Deze is aangesloten op de cv-ketel en maakt dus gebruik van de thermostaat van de cv-ketel. Je hebt hierbij dus geen extra thermostaat nodig.

Heb je echter elektrische vloerverwarming door middel van matten, kabels of folie onder de vloer? Dan ontbreekt de koppeling met de cv-ketel. Je hebt tenslotte geen gas nodig om jouw vloerverwarming te laten werken. Voor dit type vloerverwarming heb je een aparte thermostaat nodig om de temperatuur in te stellen.

Een thermostaat met zoneregeling

Als je een nieuwe of extra thermostaat nodig hebt, dan kun je kiezen voor een thermostaat met zoneregeling. Dit betekent dat het mogelijk wordt om de temperatuur in verschillende ruimtes apart van elkaar in te stellen. Zit je ‘s avonds voor de tv in de woonkamer? Dan zet je de thermostaat aan voor dat deel van je huis. Ben je overdag aan het thuiswerken? Dan stel je de thermostaat zo in dat alleen jouw werkkamer warm wordt.

Een thermostaat met zoneregeling is dus een slimme manier van verwarmen. Het zorgt voor verwarming van enkel de gebruikte ruimte. Let wel op: dit geldt natuurlijk alleen als er in alle ruimtes vloerverwarming is aangelegd.

Bij- of hoofdverwarming en de thermostaat

Er zijn twee manieren om vloerverwarming te gebruiken: als hoofdverwarming of als bijverwarming. Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming, is de vloerverwarming de enige warmtebron in de ruimte. De vloerverwarming zorgt voor de temperatuurwisselingen en er zijn geen radiatoren meer nodig.

Dit is anders wanneer je vloerverwarming als bijverwarming gebruikt. In dat geval zorgt de vloerverwarming voor een aangename temperatuur op de vloer, maar doen radiatoren nog het meeste werk in het verwarmen van de ruimte zelf. Je kunt je voorstellen dat de keuze voor een thermostaat in deze twee gevallen verschillend kan zijn. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten hoe je jouw vloerverwarming wilt gebruiken.

De thermostaat van jouw vloerverwarming instellen

Het instellen van de thermostaat bij vloerverwarming kan nog wel eens tot vragen leiden. Welke temperatuur is voldoende om de vloerverwarming goed te laten werken? Moet je de temperatuur tussendoor nog aanpassen? En hoe stel je de verwarming in als je deze voor het eerst gaat gebruiken?

Doorgaans geldt voor vloerverwarming dat je deze het beste dag in dag uit op een lage temperatuur kunt instellen. Op deze manier werkt het systeem het meest efficiënt en zul je zo min mogelijk temperatuurwisselingen creëren. Het langzaam instellen of inregelen van de vloerverwarming draagt bij aan het optimale gebruik. Daarom is het belangrijk om in het begin goed de instructies op te volgen wanneer je de vloerverwarming voor het eerst gaat gebruiken.

Droogbouw vloerverwarming laten installeren door de professionals van 123vloerverwarming.nl?

Ontdek wat het kost om een thermostaat aan te sluiten op de vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming kun je het beste zien als een investering die je gaat terugverdienen. Dankzij de aanleg van vloerverwarming bespaar je op jouw energieverbruik, waardoor de energierekening lager uit zal vallen. Een thermostaat is onderdeel van deze investering. De gemiddelde kosten voor een thermostaat zijn ongeveer € 330,- inclusief montage.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een thermostaat bij vloerverwarming? Of heb je vragen over het laten aanleggen van vloerverwarming in jouw woning of bedrijfspand? Neem dan zeker eens contact met ons op. Online kun je ook direct een gratis vrijblijvende offerte aanvragen. Bij 123Vloerverwarming hebben we namelijk alle kennis in huis om jou te voorzien van professioneel advies op het gebied van vloerverwarming. Aarzel niet en stel je vragen!

In 4 stappen uw vloerverwarming offerte!

Stap 1 van 4

123Vloerverwarming